Després d’un molt bon 1r trimestre, els mercats van continuar el ral·li alcista durant el mes d’abril. La recuperació en els mercats aquest any està sent motivada per diversos factors; uns bancs centrals que mantenen la prudència per a pujar els tipus d’interès, unes bones expectatives davant una recuperació del creixement econòmic de la Xina, un convenciment de què a prop tindrem un acord comercial entre la Xina-EUA, i uns resultats empresarials als EUA per al primer trimestre de l’any que estan sent millor de l’esperat. Aquests factors estan pesant més en els mercats que la creixent incertesa sobre el Brexit i la feblesa de les dades econòmiques publicades en mesos anteriors.

La sorprenent paciència amb la qual el mercat està reaccionant davant el Brexit fa pensar que, malgrat la seva incertesa, el mercat considera molt poc probable que aquest finalitzi sense cap acord entre les parts. Als EUA les dades econòmiques mostren que l’economia segueix en creixement i sense indicis d’estar dirigint-se cap a una recessió: la dada preliminar de creixement del PIB anual del 1r trimestre va enregistrar un sorprenent 3,2% davant les previsions de la majoria dels bancs d’EUA que la situaven per sota del 2%. Als EUA també s’han començat a publicar els resultats empresarials d’empreses corresponents al primer trimestre (46% de les companyies del S&P500 ja han publicat) amb un 77% de companyies batent a les estimacions dels analistes. A Europa, la publicació de l’índex manufacturer PMI de 47,8 mostra una millora respecte a l’última dada encara que aquesta continua mostrant senyal de feblesa. A la Xina els estímuls fiscals i monetaris impulsats pel govern sembla que estan començant a donar els seus fruits; la dada de creixement en producció industrial va millorar al 8,5% i el PIB interanual del mes de març va créixer al 6,4% superant així també les estimacions dels analistes.

En resum, els riscos sobre una desacceleració global més pronunciada estan disminuint i les dades, de moment, apunten cap a una estabilització de l’economia global. Així i tot, no descartem un augment de la volatilitat en els mercats a causa de les pujades acumulades en l’any i a la persistència d’alguns factors encara no resolts com és l’acord comercial entre la Xina-EUA.

En referència als actius financers, la renda variable va presentar fortes pujades durant el mes d’Abril; per regions les majors pujades van provenir del Japó (índex Nikkei 225 +4,97%) i de la zona Euro (índex Eurostoxx 50 +4,86%) liderada sobretot per Alemanya (Índex DAX +7,10%), mentre que la renda variable americana va trencar màxims històrics aconseguint l’índex S&P500 batre els 2930 punts i situant-se en 2945,83 punts amb una pujada de +3,93% en el mes. Quant a la renda variable espanyola, l’Ibex 35 va tancar el mes amb una pujada del +3,57% arribant al nivell de 9570,60 punts. En renda fixa, la majoria de bons sobirans van tancar en pla o lleugerament en negatiu; el tipus d’interès del Bund (Bono alemany a 10 anys) va acabar l’abril en el +0,012% amb una lleugera pujada de 8 p.b. respecte a inicis de mes. El tipus d’interès del T-10y (Bono dels EUA a 10 anys) va acabar el mes en el +2,504% amb també una lleugera pujada de 7,6 p.b. La renda fixa corporativa es va comportar millor que la renda fixa sobirana, en particular va destacar el bon comportament de la renda fixa corporativa en Euros que va presentar avanços entre el +0,5% i el +1,5%. Les matèries primeres també van presentar pujades de preu destacant una revaloració del +6,47% del preu del petroli Brent que es va situar en nivells de 72,82 USD / Barril. D’altra banda, el preu de l’or va sofrir una lleugera correcció situant-se en nivells de 1284,95 USD /Unça. Finalment, la divisa USD es va apreciar un +0,28% respecte a l’EUR seguint la seva tendència alcista des d’inicis d’any tancant el mes en 1,1217 USD/EUR.

TAULA RESUM DE RENDIBILITATS
Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound