El mes de maig ha estat clarament marcat per l’escalada de tensions entre la Xina i els EUA sobre la seva relació comercial que ha fet incrementar les preocupacions sobre el creixement de l’economia global. El president Trump va anunciar per Twitter que incrementaria els aranzels del 10% al 25% a les importacions de la Xina per un valor de 200 Bilions$ i amenaçava en imposar nous aranzels a nous productes xinesos. El govern de la Xina no va tardar a respondre també amb una pujada de tarifes de fins al 25% en importacions americanes per un valor de 60 Bilions$. Per si no fos prou, a finals de mes el president Trump va incloure en la seva particular guerra comercial també a Mèxic; en un altre tweet el president va anunciar un aranzel del 5% a tots els productes mexicans si el govern de Mèxic no comença a establir mesures per evitar el moviment migratori. Tot i l’increment de les tensions comercials Xina-EUA, el nostre escenari base continua sent que finalment hi haurà un acord (tot i que segurament no serà aviat), ja que una guerra comercial portada al límit suposaria greus conseqüències per l’economia dels dos països i de la resta del món que podria desencadenar amb una recessió global.

Les tensions comercials van deixar en un segon pla el resultat de les eleccions europees celebrades a finals de mes. En general els partits euroescèptics van obtenir una pujada menor de l’esperada, encara que els resultats a Itàlia i al Regne Unit no deixen de ser preocupants per la pujada del partit de Salvini (La Liga Norte) i els bons resultats del partit Pro-Brexit amb més del 30% dels vots al Regne Unit. La situació econòmica a Europa continua dèbil; l’Índex manufacturer PMI va caure lleugerament a 47,7 indicant encara contracció, per altra banda les últimes dades de creixement de l’ocupació mostren resultats positius i donen ànims a què es mantinguin els nivells de consum domèstic.

Mentre els tipus d’interès estiguin tan baixos i hi hagi uns nivells de liquiditat disponible tan elevats, es molt difícil que els mercats entrin en una fase clarament baixista, amb l’excepció que es produeixi algun xoc geopolític extern. Segons dades del Banc d’Espanya els dipòsits i l’efectiu van assolir un saldo de 880.638 milions € per primera vegada a la història, tots i la rendibilitat pràcticament nul·la dels dipòsits. Alguns d’aquests diners per fugir de la rendibilitat zero ha anat cap al sector immobiliari, però aquest actiu està assolint preus cada vegada menys atractius i amb uns riscos més elevats. L’alternativa per poder assolir algunes rendibilitats atractives amb un nivell equilibrat de riscos en aquests moments la trobem en els actius financers.

En referència als actius financers, el mes de maig va ser el pitjor mes de l’any per la renda variable que va presentar importants correccions; per regions les majors correccions van provenir de la regió asiàtica destacant Japó (índex Nikkei 225 -7,45%) i la Xina (MSCI Xina Index -13,17%). La renda variable americana també va presentar caigudes (S&P500 Index -6,49%) arrastrant així a la resta de mercats com la zona Euro (Eurostoxx 50 Index -6,33%). Quant a la renda variable espanyola, l’Ibex 35 va tancar el mes amb una correcció del -5,39% a 9004,20 punts. En renda fixa, la majoria de bons sobirans van tancar en positiu adoptant així la funció d’actiu refugi; el tipus d’interès del Bund (Bono alemany a 10 anys) va acabar el mes de maig en el -0,203%, en el nivell més baix mai assolit per aquest actiu. La renda fixa corporativa en dòlars es va comportar millor que en la renda fixa corporativa en euros, mentre que la renda fixa de més baixa qualitat creditícia és la que va presentar més correccions davant ampliacions dels diferencials de crèdit. Les matèries primeres també van presentar correccions liderades aquestes pel petroli que va caure dos dígits (WTI Crude Oil -14,91%). D’altra banda, el preu de l’or es va comportar com a actiu refugi pujant un +2,07% i situant-se en nivells de 1305,80 USD /Unça. Finalment, la divisa USD es va apreciar un +0,10% respecte a l’EUR seguint la seva tendència alcista des d’inicis d’any i tancant el mes en 1,1169 USD/EUR.

TAULA RESUM DE RENDIBILITATS
Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound