En el mes de juny es van recuperar les caigudes viscudes en el mes anterior gràcies principalment als Bancs Centrals que van donar el missatge de què estan disposats a adoptar més estímuls monetaris en cas de ser necessari. Unes dades econòmiques encara dèbils juntament amb uns nivells d’inflació baixos van donar motius als Bancs Centrals per plantejar polítiques monetàries expansives i fins i tot rebaixes de tipus d’interès. Durant el mes de juny tant els actius de risc (renda variable), com els actius de refugi (renda fixa de països desenvolupats) van presentar pujades, donant un missatge que pot semblar contradictori. La renda fixa de governs es va revalorar perquè el mercat va posar en preu futures baixades de tipus d’interès tant per part de la Reserva Federal com del BCE. Per altra banda, nous estímuls monetaris són considerats un impuls pel creixement econòmic oferint així un suport pels actius de risc i unes millor perspectives per a la renda variable. Aquestes pujades en el mes reafirmen el que ja vàrem comentar en el resum del mes anterior; mentre els tipus d’interès es mantinguin tan baixos i hi hagi uns nivells de liquiditat disponible tan elevats, és molt difícil que els mercats entrin en una fase clarament baixista, amb l’excepció que es produeixi algun xoc geopolític extern. Els grans dubtes sobre la guerra comercial entre EUA-Xina que es van generar durant el mes de maig es van anar disminuint durant el mes de juny amb la reunió que van mantenir Trump i Xi durant la cimera del G20 al Japó.
Pel que fa a les dades econòmiques, destaquen les debilitats en els resultats de les enquestes de confiança tant a EUA com a Europa. A Europa la publicació de l’índex ZEW de confiança inversora a Alemanya va donar un resultat decebedor mostrant així desconfiança sobre el futur econòmic. Tampoc a EUA va haver-hi notícies positives amb la publicació de la dada sobre la Confiança del Consumidor menor de l’esperada.
En referència als actius financers va ser un mes de pujades en tots els actius, tant per la renda variable com per la renda fixa. En renda variable les majors pujades van provenir de les regions d’EUA (Índex S&P500 +5,48%) i de la Xina (MSCI Xina Índex +7,21%), mentre que la renda variable espanyola representada per l’Ibex-35 va tancar el mes només amb una lleugera pujada del +0,45% situant-se a 9.198,80 punts. En renda fixa també va haver-hi pujades de preus, tant en la part de renta fixa de governs com en la part de crèdit. El tipus d’interès del Bund (Bono alemany a 10 anys) va acabar el mes de juny en negatiu -0,328% i el tipus d’interès del T-10y (Bono dels EUA a 10 anys) va tancar en el +2,045%. En la part de renda fixa de governs va destacar el deute de països emergents amb divisa local que es va comportar extraordinàriament amb una pujada del +5,87%. Per la part del crèdit, la renda fixa corporativa de més baixa qualitat creditícia és la que va presentar les majors pujades superiors al +2%. Les matèries primeres també van presentar pujades liderades aquestes per l’or que es va revalorar un +9,46%. D’altra banda el preu del petroli va continuar amb una recuperació del preu amb l’escalada de tensions entre EUA-Iran i una forta caiguda d’inventaris (WTI Crude Oil +2,71%). Finalment, la divisa USD es va depreciar un -2,03% respecte a l’EUR i tancant el mes en 1,1370 USD/EUR.