El mes d’agost va acabar millor del que va començar. Les principals notícies durant el mes varen estar relacionades amb les tensions comercials EUA-Xina, i amb un possible escenari de recessió als EUA reflectit en una inversió de la corba de tipus que es produïa cap a mitjans de mes. La inversió de la corba de tipus significa que els tipus a curt termini són més alts que els tipus a més llarg termini considerant-se així una anomalia que pot predir una futura recessió. Aquesta anomalia de la inversió de la corba de tipus als EUA ja ha passat altres vegades anteriorment, concretament 5 vegades des del 1978, i la conclusió que es treu és que normalment passa molt temps entre la inversió de la corba i l’arribada de la recessió; la mitjana són 2 anys i en l’última vegada que va passar en el 2005 varen passar fins a 3 anys fins que no va arribar la recessió econòmica. Cada vegada que s’ha invertit la corba de tipus, la Reserva Federal ha reaccionat baixant tipus d’interès i a continuació, en totes les ocasions, la renda variable va pujar de forma significativa. El que volem dir amb això és que no ens hem de precipitar en les nostres decisions pel simple fet que ara tothom parli d’una possible recessió als EUA que inevitablement afectaria la resta del món.
Les dades econòmiques mostren un creixement més pausat en els EUA amb una demanda domèstica forta per la bona salut del mercat laboral, però amb uns sectors industrials i manufacturers mostrant debilitat degut principalment a les tensions comercials. A Europa, es continuen mostrant dades econòmiques dèbils especialment a Alemanya que es troba en lleugera contracció (-0,10% PIB del 2n Trimestre) per la qual cosa el ministre de finances va obrir la possibilitat a un paquet d’estímuls fiscals si la situació empitjora (amb els nivells de deute de l’estat Alemany del 60% del PIB s’ho poden permetre sobradament). En aquest context s’afegeix la incertesa política sobre com acabarà finalment el Brexit que ja està afectant negativament a l’economia del Regne Unit. Per últim la Xina segueix adoptant mesures per contrarestar els efectes de les tensions comercials a la seva economia exportadora amb mesures monetàries i fiscals expansives; en l’última reforma del mes d’agost el Banc Popular de la Xina anunciava noves baixades de tipus que feien caure la cotització de la divisa Renminbi respecte al dòlar, fet que no va agradar gens als EUA que van acusar la Xina de manipulació de la seva divisa.
En moments en què el creixement de l’economia mundial s’està alentint té sentit augmentar el pes de les inversions cap a actius defensius com els bons governamentals. El problema rau en el fet que, amb la caiguda dels tipus d’interès que hi ha hagut recentment, el que s’hauria de considerar un actiu defensiu com la renda fixa de governs sembla ara mateix un actiu de risc. En els últims 10 mesos hem viscut la baixada en tipus d’interès més alta dels últims 20 anys i pràcticament un terç de tot el deute de governs que hi ha en el mercat actualment rendeix a un tipus d’interès negatiu.
El mercat de renda fixa aposta clarament per una recessió i també perquè els bancs centrals acudiran al rescat amb una política monetària molt agressiva. El problema s’esdevindrà si finalment aquesta recessió global no arriba i conseqüentment els bancs centrals adopten estímuls menors de l’esperat; que faran per exemple els inversors que tinguin una obligació de l’estat Alemany a 30 anys al -0,20% d’interès? En el resum de mercats del mes passat ja vàrem advertir d’anar amb compte amb els preus de la renda fixa, especialment els bons governamentals, i continuem pensant el mateix.
En referència als actius financers va ser un mes de pujades per la renda fixa i correccions per la renda variable. En renda variable les majors correccions van provenir del Regne Unit (FTSE 100 Índex -6,05%) i dels Mercats Emergents (MSCI EM Índex -5,75%) mentre que la Zona Euro va ser la que millor va resistir a les caigudes (Euro Stoxx 50 Índex -1,49%). La renda variable espanyola representada per l’Ibex 35 tampoc va tenir un comportament positiu i va tancar el mes amb una baixada del -2,14% a 8.812 punts. En renda fixa va haver-hi pujades de preus, sobretot en la part de la renda fixa de menys risc com el deute de governs de zona Euro i dels EUA, i del deute corporatiu de més alta qualitat. Va destacar la correcció de la renda fixa de països emergents motivada pel contagi de la devaluació de la moneda d’Argentina. Les matèries primeres van presentar també correccions a excepció de l’Or que segueix captant l’atenció dels inversors com a valor refugi i va tancar el mes +6,77% en 1529,40 USD/Onça. Finalment, la divisa USD també va actuar com a valor refugi i es va apreciar un +1,76% respecte a l’euro tancant el mes en 1,0991 USD/EUR.