Es denomina inversió socialment responsable (ISR) a aquella que a l’hora d’invertir en companyies considera, a banda dels resultats financers, també criteris addicionals relacionats amb el bé social. Aquests criteris addicionals relacionats amb el bé social (coneguts com a criteris ESG en anglès) es poden resumir en:
–Criteris Mediambientals (Environmental): Polítiques a favor del medi ambient i de frenar el canvi climàtic com la de reducció d’emissions CO₂, reciclatge, eficiència energètica, etc.
–Criteris Socials (Social): Polítiques a favor de la paritat de gènere, ajudes a la feina per discapacitats, formació per a treballadors joves, respecte al diàleg social, etc.
–Criteris Ètics de direcció (Governance): Polítiques contra la corrupció i el frau, transparència en les retribucions a directius, independència del consell d’administració, relacions laborals justes amb els treballadors i proveïdors, etc.
Podem trobar diferents aproximacions en referència a com tenir en compte aquests criteris socials dins del procés d’inversió. Una de les aproximacions més comunes que podem trobar és la que s’anomena “per exclusió”. Aquesta metodologia es basa en simplement excloure aquelles companyies de determinades indústries considerades “poc morals”, per això moltes vegades a aquestes inversions també se les coneix com “inversions ètiques”. En aquest grup de companyies excloses podem trobar fabricants d’armes, fabricants d’explosius, de components per la indústria militar, de tabac o companyies relacionades amb el joc.
Però existeix una altra metodologia que cada vegada és més comuna dins del món de les finances que consisteix a integrar els criteris ESG dins del mateix procés d’inversió per tal de tenir una valoració més completa de la companyia. L’objectiu és identificar aquelles companyies que dins de la seva operativa de negoci demostren estar més compromeses amb criteris socials. Aquesta metodologia permet identificar millor tots els riscos en incloure també valoracions socials i mediambientals, i permet tenir una visió més completa de la companyia a diferència de només considerar criteris financers de rendibilitat.
Molts inversors no només estan interessats en els resultats financers de les seves inversions sinó que també estan interessats a conèixer l’impacte que aquestes tenen en la societat. Aquests inversors demanen que els seus diners es destinin a negocis amb uns estàndards acceptables en relació amb el medi ambient, bona pràctica corporativa y transparència.
A més però, existeixen diversos estudis que demostren que els factors ESG suposen un marc molt adient per avaluar la sostenibilitat a llarg termini d’una corporació. En un món on la informació viatja tan ràpidament, les irregularitats d’una empresa arriben a moltes persones, incloent-hi a clients potencials. Unes males pràctiques quant a contaminació, corrupció, evasió d’impostos, males condicions amb els treballadors, etc. pot suposar un risc de reputació que comporti uns costos i pèrdua de valor molt alts per una companyia. El fet d’incloure criteris ESG en la presa de decisions de les nostres inversions comporta una millora del rati rendibilitat-risc respecte a la inversió financera tradicional. Les empreses amb unes puntuacions altes en qüestions de sostenibilitat i compromís social solen generar rendibilitats superiors en el llarg termini respecte a les empreses que obtenen les puntuacions més baixes, creant així més valor per l’accionista. Incloure criteris ESG també ens permet entendre més adequadament els riscos no financers i triar millor les inversions reduint així el risc de les nostres carteres.
Segons la GSIA (Global Sustainable Investment Alliance) el mercat d’inversió sostenible ha crescut un 34% des del 2016 fins al 2018 assolint els 30,7 Bilions de dòlars americans. La inversió sostenible és cada vegada més accessible per l’inversor on cada vegada disposa de més opcions. Si vol conèixer més detalls sobre com pot invertir seguint criteris socialment responsables posis en contacte amb nosaltres.
AVÍS LEGAL
Tió&Codina S.L. és una societat limitada que forma part de la xarxa d’agents del BBVA inscrita en el Banc d’Espanya com a tal. L’informe s’ha realitzat amb motius purament informatius, amb efecte sobre de les normes de conducta aplicables als serveis d’inversió a Espanya. El document pot incloure informació general sobre instruments financers, en la data de emissió del mateix, i està subjecte a canvis sense previ avís. La informació que es proporciona es considera provinent de fonts fiables, si bé, Tió&Codina S.L. no garanteix ni es responsabilitza respecte a la precisió, integritat o correcció d’aquestes.
El contingut del present document en cap cas constitueix una oferta o recomanació de compra o venda de ningun producte financer. Ni el present document, ni el seu contingut, constitueixen una oferta, invitació o sol·licitud per adquirir o des invertir algun instrument financer, ni pot servir de base per cap contracte, compromís o decisió de cap tipus. L’inversor ha de ser conscient que els valors i instruments financers als quals es pugui referir el document poden no ser adequats als seus objectius concrets d’inversió, per aquest motiu, l’inversor ha d’adoptar les seves pròpies decisions d’inversió.
En tal efecte, Tió&Codina S.L. no es fa responsable del mal us que es faci d’aquesta informació ni dels perjudicis que pugui suportar l’inversor que formalitzi operacions agafant com a referència les valoracions i opinions recollides en aquest document.
El contingut d’aquest document està protegit per la legislació de propietat intel·lectual. Queda prohibida la reproducció, duplicació, redistribució i comercialització total o parcial, dels continguts del present document, excepte amb consentiment previ per escrit de Tió&Codina S.L.