La disminució del comerç mundial és en aquests moments el problema més important per l’economia global; mentre que la demanda domèstica es manté, el nivell d’exportacions continua amb la seva tendència a la baixa com a resultat de la guerra comercial que mantenen les dues primeres economies (el PIB dels EUA i de la Xina suposen aproximadament el 40% del PIB total mundial). A més, tot apunta que els EUA tindran com a següent objectiu Europa per imposar nous aranzels sobre les seves exportacions.
El fantasma d’una recessió a Europa torna a ser tema d’actualitat amb la caiguda de l’índex de confiança PMI d’Alemanya i França. L’índex manufacturer PMI d’Alemanya continua en terreny de contracció (última dada de 41,7, per sota de 50 es considera contracció) mentre que es revisa a la baixa el creixement econòmic de la zona Euro per aquest any i pel pròxim. El Banc Central Europeu està reaccionant a unes dades econòmiques dèbils amb nous estímuls monetaris (rebaixa de tipus i nou paquet de recompra d’actius). Aquests nous estímuls monetaris juntament amb unes polítiques fiscals expansives d’alguns països de la zona euro podria ser suficient per reactivar el creixement econòmic, el problema rau a saber quan arribaran aquestes polítiques fiscals expansives tan necessàries. Encara que les probabilitats d’una recessió global han augmentat (de forma orientativa establim que han augmentat d’un 30% a un 40%) creiem adient mantenir la paciència. Els nivells de liquiditat en carteres i en comptes a la vista son molt alts, i al final aquest diner és el combustible que fa moure els mercats i ara mateix els dipòsits estan plens. Normalment les gran correccions es produeixen en els moments en què els nivells d’inversió ja es troben en nivells molt alts, i ara no estem en aquest moment. Tenim els tipus d’interès en renda fixa en els nivells més baixos de la nostra història (i conseqüentment amb el seu preu més alt) i també tenim un record de 17 Trilions Dòlars Americans invertits en tipus d’interès negatiu. Creiem que els tipus d’interès no poden continuar baixant indefinidament, i menys si els tenim en terreny negatiu, és per això que es fa molt necessari ara mateix ser selectius per trobar valor en els actius de renda fixa.
Els inversors van veure les correccions de l’estiu com una oportunitat de compra i així en el mes de setembre es van produir pujades generalitzades en els mercats de renda variable. Les majors pujades en renda variable van provenir de la zona Euro (EuroStoxx 50 Índex +3,48%) i en particular d’Espanya (Ibex35 Índex +4,21%), i del Japó (Nikkei 225 Índex +5,67%), mentre que a la Xina (MSCI China Índex -1,56%) es van presentar correccions. En renda fixa va haver-hi recuperació generalitzada en els tipus d’interès i per tant caigudes de preus, especialment a la zona Euro en renda fixa tant de governs com corporativa. La renda fixa de països emergents en divisa local va ser la que va donar els millors resultats en el mes amb una pujada del +0,98% recuperant-se així de les caigudes viscudes en el mes anterior pel contagi de la devaluació del pes argentí. Les matèries primeres van presentar també pujades a excepció de l’Or que va corregir -1,87% la forta pujada que va presentar mes anterior tancant així a 1472,90 USD/Onça. Finalment, la divisa USD va seguir amb la seva tendència i es va apreciar lleugerament un +0,70% respecte a l’euro tancant el mes en 1,0900 USD/EUR.