Els mercats tanquen el mes d’octubre amb pujades gràcies a l’aparició de bones notícies; la relació comercial EUA-Xina sembla que millora, les probabilitats d’un Brexit sense acord han disminuït significativament, les dades macroeconòmiques publicades sobre els EUA han estat bones i els resultats empresarials en general han estat millors dels esperats. Tot plegat ha fet tornar el sentiment positiu en els mercats.
El govern de la Xina va confirmar que el país estava a punt d’arribar a un primer acord comercial (anomenat Fase 1) amb els EUA que confirmaria un alleujament de les seves tensions comercials. Aquest primer acord consistiria a no incrementar més les tarifes per part dels EUA i a canvi la Xina es comprometria a comprar productes agrícoles i a implantar noves lleis que protegissin millor la propietat intel·lectual de les empreses. Per altra banda aquí a Europa es produïa una nova pròrroga pel Brexit fins al 31 de gener 2020 i Boris Johnson aconseguia l’aprovació del parlament Britànic per convocar eleccions el 12 de desembre descartant definitivament l’opció d’una sortida sense acord. Quant a dades macroeconòmiques podríem resumir que aquestes són bones pels EUA mentre que a Europa no hi ha hagut sorpreses. A EUA el PIB del tercer trimestre va créixer un 1,9% anualitzat i es van crear 128 mil llocs de treball, dades millor de les esperades pels economistes i que en definitiva allunyen el fantasma d’una recessió de la primera potència mundial. De totes maneres, la Reserva Federal americana va complir segons el previst i va rebaixar els tipus d’interès en 0,25% mantenint-los així en el rang 1,50-1,75%. Tot i la rebaixa però va donar el missatge que no hi hauria més baixades fins a finals d’any a menys que hi hagués algun sotrac en l’economia americana important. A les bones dades macroeconòmiques dels EUA es van afegir uns resultats empresarials també millors de l’esperat; amb 357 companyies de les 500 de l’índex S&P500 havent publicat resultats del 3r trimestre, un 75% de les companyies han batut a les estimacions en beneficis dels analistes.
Durant aquest mes d’octubre també cal destacar el relleu en la presidència del Banc Central Europeu. Christian Lagarde va passar oficialment a convertir-se en la nova presidenta del BCE seguint amb la política monetària expansiva del seu predecessor Mario Draghi. Lagarde també sembla partidària a acompanyar la política monetària del Banc amb polítiques fiscals expansives per part d’aquells països amb superàvit pressupostari com Alemanya o Holanda que serveixin per reactivar l’economia. S’està posant de manifest que abaratir el diner no és suficient perquè les empreses inverteixin més, els bancs concedeixin més crèdit, o que els consumidors augmentin el consum. Fan falta reformes estructurals que ajudin a dinamitzar l’economia europea a través de menys burocràcia i millora de l’eficiència de la despesa pública, polítiques fiscals comuns pels països, incentivar l’economia digital i la innovació, així com polítiques enfocades a revertir l’envelliment poblacional.
Com ja vàrem dir en el mes anterior, recomanem als inversors mantenir la calma i ser pacients. Els nivells de liquiditat en carteres i en comptes a la vista son molt alts, i al final aquest diner és el combustible que fa moure els mercats i ara mateix els dipòsits estan plens. Tenim un rècord de 18 Trilions Dòlars Americans invertits en renda fixa global amb tipus d’interès negatiu. Quan els núvols de tempesta que es veuen a l’horitzó s’esvaeixin, tot aquest diner voldrà sortir dels tipus negatius i segurament serà un bon catalitzador per la renda variable.
Ja fa dos mesos consecutius de pujades en els mercats de renda variable amb els índexs americans en màxims històrics. Les majors pujades en renda variable van provenir dels mercats emergents (MSCI Emerging Markets Índex +5,61%) impulsats per la Xina, Europa impulsada per Alemanya (Dax Índex +4,28%) i també del Japó (Nikkei 225 Índex +4,41%), mentre que el Regne Unit (FTSE 100 Índex -1,29%) va presentar correccions. En renda fixa va haver-hi recuperació generalitzada en els tipus d’interès i per tant caigudes de preus, especialment a la zona Euro en renda fixa de governs amb caigudes superiors a l’1%. La renda fixa de països emergents en divisa local va ser la que va donar els millors resultats en el mes amb una pujada del +2,52%. Les matèries primeres van presentar un comportament lleuger a l’alça a excepció de l’Or que va corregir lleugerament -0,03% tancant així a 1514,80 USD/Onça. Finalment, la divisa USD es va depreciar -2,00% respecte a l’euro tancant el mes en 1,1152 USD/EUR.