El mes de novembre va tancar amb pujades dels principals mercats de renda variable que ens han donat pujades en set de les últimes vuit setmanes. Podríem dir que el mes de novembre ha representat una continuació del mes d’octubre on es va imposar un sentiment positiu en els mercats. Els motius que expliquen aquest sentiment positiu continuen sent els mateixos; s’espera un primer acord comercial EUA-Xina (anomenat Fase 1) que confirmaria un alleujament de les seves tensions comercials i les dades macroeconòmiques publicades sobre els EUA continuen sent bones. Molts analistes a inicis d’any van anticipar correctament la debilitat del creixement mundial i una frenada en el creixement dels beneficis empresarials però no varen saber calibrar l’efecte dels bancs centrals i la bona evolució que han experimentat els mercats aquest any 2019, especialment els de renda variable. Aquell inversor que no ha estat en els mercats durant aquest any i que ha mantingut el capital en comptes a la vista haurà perdut una oportunitat d’or; 2019 va en camí de convertir-se en el millor dels últims 10 anys per una cartera 50/50 (50% Renda Variable – 50% Renda Fixa), un clar exemple del fet que estar sempre invertit és la clau per obtenir bons resultats en el llarg termini.

En els EUA els indicadors macroeconòmics publicats han estat en general del costat positiu. La confiança del consumidor mesurada pel Conference Board al novembre, tot i revisar-se a la baixa respecte a la dada anterior, continua en nivells molt elevats de 125. Dimecres dia 27 es va publicar la segona estimació del PIB del tercer trimestre amb una revisió a l’alça des de l’1,9% al 2,1% anual posant així en dubte la continuació de l’alentiment econòmic. Durant el mes també es publicaven bones dades sobre comandes industrials (excloent el transport) i sobre una millora de la confiança empresarial en els EUA. A Europa les dades també van mostrar una millora de l’activitat econòmica respecte a mesos anteriors. El PIB del 3r trimestre a Alemanya va ser del +0,1% evitant així una recessió tècnica (2 trimestres amb creixement negatiu). La dada de producció industrial mensual de la zona Euro també va ser positiva i l’índex PMI compost (serveis i manufacturer) donava un resultat de 50,6 millorant així la dada esperada de 50,2 (per sobre de 50 indica expansió).

En resum, ara mateix descartem una recessió global en els pròxims mesos i les expectatives apunten cap a una recuperació del creixement econòmic a la primera part del 2020. Els bancs centrals han aconseguit prevenir una desacceleració ràpida de l’economia global encara que els nivells de creixement continuen sent baixos. Si tenim en compte la prudència inversora que hi ha hagut en aquesta última part de l’any i que ha mantingut a inversors fora del mercat davant les males perspectives econòmiques, podríem presenciar noves pujades de mercats davant l’aparició de notícies positives. Per altra banda, encara existeix el risc que les negociacions comercials EUA-Xina es trenquin, fet que ocasionaria molta volatilitat en els mercats.

En referència als actius financers, el mes de novembre va ser un mes de pujades per la renda variable i mixt per la renda fixa. En renda variable les majors pujades van provenir dels EUA (S&P500 Índex +3,09%) i del Regne Unit (FTSE 100 Índex +2,53%) mentre que la renda variable de Mercats Emergents va presentar una correcció (MSCI EM Índex -0,89%). La renda variable espanyola representada per l’Ibex 35 va presentar un comportament lleugerament positiu del +0,21% tancant a 9.352 punts. En renda fixa va haver-hi pujades de preus en la part de la renda fixa d’alt rendiment (de menys qualitat creditícia) mentre que la renda fixa de mercats emergents en divisa local va ser la que va presentar les correccions més altes -2,08%. Les matèries primeres també van presentar lleugeres correccions liderades aquestes per l’Or que va caure un -2.24% i va tancar el mes en 1472 USD/Onça. Finalment, la divisa USD es va apreciar un +1,21% respecte a l’euro tancant el mes en 1,1017 USD/EUR.

TAULA RESUM DE RENDIBILITATS
Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound