Tanquem l’any 2019 amb unes rendibilitats excel·lents pels inversors. La majoria de mercats de renda variable han tancat l’any amb rendibilitats fantàstiques de doble dígit, liderats pel mercat de renda variable dels EUA que, un any més, ha obtingut els millors resultats. La part més conservadora i que normalment actua com a valor refugi, la renda fixa de governs desenvolupats com els EUA i Alemanya, també ha donat rendibilitats excel·lents a pesar del bon comportament dels actius de més risc. A principis d’any la renda fixa de governs desenvolupats van reaccionar tal com s’esperava davant unes dades econòmiques molt dèbils, amb baixades de tipus d’interès i pujades en preu. La sorpresa no va ser el bon comportament d’aquest actiu refugi sinó l’excel·lent comportament de la renda variable front a unes dades econòmiques que posaven en dubte el creixement econòmic. El motiu principal d’aquest bon comportament de la renda variable el podem atribuir a dos factors; la resposta dels bancs centrals que van activar nous estímuls a l’economia per tal d’evitar una recessió, i a la disposició dels EUA i la Xina d’arribar a un acord comercial encara que amb diferents fases.

Molts analistes a inicis d’any van anticipar correctament la debilitat del creixement mundial i una frenada en el creixement dels beneficis empresarials però no varen saber calibrar l’efecte dels bancs centrals i la bona evolució que han experimentat els mercats durant l’any 2019. Aquest fet ens torna a demostrar que és pràcticament impossible saber què faran els mercats en el curt termini (1 any), ja que les variables són moltes (geopolítiques, econòmiques, sentiment, etc.), i els mercats poden reaccionar de diferents maneres. No ens cansarem de repetir-ho, la clau per obtenir bons resultats està a mantenir una cartera ben diversificada, estar sempre invertit (no intentar fer “market timing”, centrar-se en el llarg termini (mínim cinc anys) i no deixar-se emportar per les emocions. En el resum de mercats del mes de setembre ja ho vàrem dir clarament després de les turbulències de l’estiu; mantenir la paciència a causa de com estaven anant els esdeveniments i les dades econòmiques que ens arribaven.

I com veiem el 2020? No sabem què faran els mercats però sí que podem exposar quin és el nostre escenari central. De moment, no veiem recessió mundial de cara a aquest any però sí que veiem un creixement global encara dèbil. Esperem rendibilitats positives en renda variable, encara que no creiem que es repeteixin les rendibilitats tan altes que s’han donat en el 2019. Pel que fa a la renda fixa, considerem que els tipus d’interès continuaran sent baixos i per això continuarà sent necessari ser selectius per trobar valor en els actius de renda fixa. Creiem que 2020 tornarà a estar dominat per les incerteses geopolítiques (EUA-Iran, EUA-Xina, EUA-Corea, Brexit) i que els bancs centrals continuaran jugant un paper clau. De cara el 2020 tenim 2 fets polítics importants: el 3 de novembre tenim eleccions presidencials als EUA on Donald Trump buscarà tornar a ser reelegit com a president. És probable que Trump utilitzi la campanya electoral per impulsar el seu programa d’infraestructures, fet que ajudaria al creixement de l’economia americana. El 31 de gener el Regne Unit té planificat la seva sortida oficial de la Unió Europea. Després d’aquesta data està previst iniciar un període de negociacions sobre com serà la futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea, i això continuarà comportant incertesa als mercats.

En referència als actius financers, el mes de desembre va ser un mes de pujades per la renda variable i mixt per la renda fixa. En renda variable les majors pujades van provenir dels mercats emergents (MSCI EM Índex +5,24%) i del Regne Unit (FTSE 100 Índex +3,27%) mentre que la renda variable d’Alemanya va presentar un avanç molt moderat (Dax Índex +0,10%). La renda variable espanyola representada per l’Ibex 35 tampoc va presentar un comportament positiu del +2,79% tancant a 9.549 punts. En renda fixa va haver-hi pujades de preus en la part de la renda fixa d’alt rendiment (de menys qualitat creditícia) i la renda fixa de mercats emergents en divisa local va ser la que va presentar les pujades més altes +4,25%. La renda fixa de governs de la zona Euro i d’EUA va presentar correccions entre 0,5% i 1% per les pujades de tipus d’interès en el deute. Les matèries primeres també van presentar pujades liderades aquestes pel petroli que es va revalorar un +12.0% (petroli West Texas) i va tancar el mes en 61,06 USD/Barril. Finalment, la divisa USD es va depreciar un -1,80% respecte a l’euro tancant el mes en 1,1212 USD/EUR.

Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound