Comencem l’any 2020 amb volatilitat als mercats a causa de diversos esdeveniments que han passat durant el primer mes. Vàrem començar el mes amb la firma de la primera fase d’un acord comercial entre els EUA-Xina que va portar optimisme, optimisme que va ser pertorbat per l’aparició de l’anomenat coronavirus de Wuhan i que ha acaparat l’interès de l’inversor en les últimes setmanes. Els inversors tenen temor a les conseqüències que pugui ocasionar a l’economia global aquesta nova malaltia, que encara que no presenti uns nivells de mortalitat molt elevats (2% de mortalitat), ha demostrat una molta rapidesa de contagi. L’Organització Mundial de la Salut ha declarat l’alerta internacional per culpa de la propagació del coronavirus. Desconeixem si l’impacte que pugui fer la malaltia a l’economia pot ser significatiu, però el que realment ens importa a nosaltres amb la nostra visió a llarg termini és si aquest impacte serà transitori, i tot apunta que així serà. La informació que es té fins al moment és que aquest coronavirus és semblant genèticament al SARS (síndrome respiratori agut) que va aparèixer el 2003, però menys letal. Amb l’experiència del SARS, els equips mèdics ja s’estan preparant per buscar de forma directa els gens implicats en el coronavirus de Wuhan amb la finalitat de trobar una solució efectiva. Assumint que la malaltia estarà sota control en els pròxims mesos, considerem que el seu efecte sobre els mercats serà temporal i no creiem que generi danys profunds en l’economia global.

Així doncs, les pors a la malaltia ha eclipsat les dades macroeconòmiques publicades i els sorprenents resultats de les empreses més grans americanes com Apple, Amazon o Microsoft. Amb 228 companyies de l’índex S&P500 havent publicat els resultats del 4t trimestre 2019, un 70% de les empreses han millorat les previsions de creixement de beneficis i un 64% han millorat les previsions de vendes dels analistes. Destacar els resultats sorprenents publicats per Amazon gràcies a una campanya de nadal espectacular on les seves vendes varen augmentar més d’un 20% superant per primera vegada els 280.000 milions$ en total. Per nosaltres això és una demostració que la “amazonització” de l’economia ja és un fet i ens confirma que el món està vivint una revolució tecnològica que està canviant les dinàmiques de la nostra vida. Com a tota revolució hi haurà unes empreses guanyadores i d’altres perdedores, és per això que, ara més que mai, és important mantenir les inversions ben diversificades (no concentrar en valors d’un determinat sector, o només en valors del mercat espanyol, o en un determinat tipus d’immobles com locals, etc.). Quant a dades macroeconòmiques, en general millors dades als EUA que a Europa. En l’Eurozona el creixement econòmic segueix sent positiu encara que a nivells molt baixos (0.1% creixement en el 4t trimestre 2019). Així i tot, s’espera una recuperació de les dades de cara a la primera meitat del 2020 i una millora gradual de l’economia per un possible repunt del comerç internacional que pugui millorar les dades del sector manufacturer de la zona Euro.

El passat 31 de gener es va produir el primer fet polític important de l’any: la sortida oficial del Regne Unit de la Unió Europea. Ara està previst iniciar un període de negociacions sobre com serà la futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea, període que està previst de durar uns onze mesos i que suposaria realment fer efectiva la sortida definitiva del Regne Unit.

En referència als actius financers, el mes de gener va ser un mes en general de correccions per la renda variable i positiu per la renda fixa. En renda variable destaca el tancament positiu del mercat EUA (S&P500 índex +1,94%) mentre que la majoria de la resta de mercats va tancar el mes en negatiu. Les majors correccions varen venir dels mercats d’Àsia, especialment de la Xina (MSCI China índex -4,28%) per l’efecte del coronavirus de Wuhan, mentre que la renda variable zona Euro tampoc es va salvar de les caigudes (EuroStoxx 50 índex -1,54%). La renda variable espanyola representada per l’Ibex 35 tampoc va salvar-se de les caigudes i va presentar una correcció -1,40% tancant a 9.367 punts. En renda fixa va haver-hi pujades de preus en la part de la renda fixa de governs, ja que actuen com a valor refugi en cas d’incertesa en els mercats. Així doncs el deute de governs tant de la zona Euro com d’EUA va pujar més del +2% per baixades dels tipus d’interès. Les matèries primeres van presentar fortes correccions liderades aquestes pel petroli que va caure un -13.6% (petroli West Texas). Aquesta caiguda del preu del petroli va ser deguda principalment a les previsions de baixada de demanda de cru per part de la Xina per l’aturada de la seva activitat ocasionada pel coronavirus. En les matèries primeres destacar la pujada del preu de l’or +4,09% en el mes actuant així també com a valor refugi davant incerteses en els mercats. Finalment, la divisa USD es va apreciar un +1,27% respecte a l’euro tancant el mes en 1,1094 USD/EUR.

Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound