El mes de Juny ha tornat a ser un mes positiu per als mercats que ja porten tres mesos consecutius de recuperació des dels mínims marcats en el mes de març. Així i tot, els mercats estan sota pressió per la por a una segona onada de contagis per COVID-19. Comencem la segona meitat de l’any amb el gran dubte de si finalment vencerem a la pandèmia i l’economia mundial tornarà a agafar impuls, o ens tornarem a trobar amb una situació d’emergència. Mentre que algunes regions tenen el nivell d’infeccions a un ritme molt controlat com Austràlia o el Japó, altres regions com Brasil o Índia veuen com els contagis augmenten ràpidament. En els Estats Units, després d’haver passat el pic dels contagis el passat mes d’abril, en les últimes setmanes s’està produint un nou repunt de persones contagiades en els Estats que varen relaxar les mesures de confinament més aviat. A Europa, el nivell d’infectats sembla que està molt més controlat i es manté en nivells manejables. Un segon confinament generalitzat tindria greus conseqüències per l’economia i creiem que si es produeix una segona onada de contagis, tindria més sentit aplicar mesures específiques enfocades a una zona geogràfica o grup de persones. L’evidència demostra que des de l’aparició de la malaltia, del total de persones fallides en el món només un 1% tenien menys de 40 anys, i només un 8% menys de 60 anys. Al damunt, segons un estudi fet per les autoritats Xineses i publicat en el British Medical Journal, un 75% del total de les infeccions deriven en persones asimptomàtiques (no mostren símptomes o aquests són molt lleus). Evidentment qualsevol mort és una tragèdia, però sembla que el risc és suficientment baix perquè les persones per sota dels 60 anys continuïn treballant per tal de no col·lapsar totalment l’activitat econòmica, fet que podria portar-nos a conseqüències encara més greus.
En una recessió econòmica quan es produeixen fallides d’empreses és més difícil per una economia de recuperar-se, és per això que tant els governs com els bancs centrals estan centrats ara mateix a implementar eines que permetin a les companyies seguir en funcionament; veiem com a Espanya es facilita a les empreses allargar els ERTE fins a finals d’any, o altres països com Regne Unit estan canviant la legislació per tal de donar facilitats a les empreses a l’hora de pagar els seus deutes. Per nosaltres la clau durant els pròxims mesos és que no presenciem un increment ràpid en el nombre d’empreses que es declaren en fallida, ja que això ens indicaria una recuperació més lenta del previst.
Quant a les dades econòmiques, a Europa es van publicar dades que apunten cap a una millora. L’índex PMI compost de la zona Euro es va publicar en 47,5 punts, molt superior als 31,9 punts del mes anterior i a la dada de 43 punts que havien estimat els analistes. Una altra dada molt positiva va ser la dada del PMI de França que es va publicar en 51,3 punts (per sobre de 50 indica expansió). El resultat de l’enquesta IFO de sentiment empresarial a Alemanya també va ser millor que les previsions amb 86,2 punts enfront dels 79,7 punts esperats. En resum, això demostra que els pitjors efectes econòmics deguts a la pandèmia ja s’han deixat enrere i la tendència és cap a una millora gradual.
En el terreny polític, es va confirmar una reunió presencial del Consell Europeu pels dies 17 i 18 de Juliol. Encara que les posicions entre els països Europeus continua estan allunyades, la necessitat d’arribar a un acord que alliberi fons per la recuperació és comú per a tots els països, així doncs esperem que finalment s’arribi a un consens. En els EUA, a només uns pocs mesos de les eleccions presidencials del 3 de novembre, les enquestes donen una victòria al candidat demòcrata Biden amb una intenció de vot del 53% enfront del 41% de l’actual president Trump. No serà fàcil per Trump revertir aquesta tendència, ja que el fet que Biden supera el 53% de la intenció de vot vol dir que haurà de robar actuals votants al candidat demòcrata. De tots és conegut l’estil poc ortodox de l’actual president, així que haurem d’estar atents a quines maniobres acaba fent Trump per tal de millorar els seus resultats i com afecta això a les relacions entre els EUA i altres països com la Xina.
En referència als actius financers, el mes de Juny va ser un mes de pujades tant per la renda variable com per la renda fixa. En renda variable tots els mercats varen tancar el mes en positiu destacant el mercat Xinès (MSCI XINA Índex +7,30%) i l’índex tecnològic d’els EUA (Nasdaq índex +5,99%) que es troben en terreny positiu des d’inicis d’any. La renda variable espanyola representada per l’Ibex 35 també va contagiar-se de les pujades generalitzades amb un increment lleuger del +1,90% tancant el mes en el nivell de 7231,40 punts. El mercat Espanyol continua sent un dels mercats que s’han quedat més enrere en aquesta recuperació amb una caiguda encara del -24,27% des d’inicis d’any. Això ens torna a fer valer la importància de posar un enfocament global en les nostres inversions i no quedar-se només amb el mercat domèstic. En renda fixa va haver-hi pujades generalitzades de preus, tant en la part de la renda fixa de governs com en la part de crèdit. Les compres d’actius per part dels Bancs Centrals (deute públic, bons corporatius, bons garantits, etc.) donen suport a les valoracions de la renda fixa, i la part Investment Grade Corporativa (de més qualitat creditícia) mostra especial interès. Destacar la pujada de la renda fixa en USD dels països emergents que va pujar un +3,87% en el mes. Les matèries primeres van presentar també fortes recuperacions liderades aquestes pel petroli que va pujar un +9,88% (petroli West Texas). En les matèries primeres destacar també el preu de l’or en 1800,50 USD/onça i situant-se en màxim dels últims vuit anys. Finalment, la divisa USD es va depreciar un -1,14% respecte a l’euro tancant el mes en 1,1233 USD/EUR. La divisa Euro es va apreciar a causa d’una millor evolució sanitària i a les bones dades econòmiques publicades en la regió.