Els mercats han tornat a presentar pujades durant el mes d’Agost que ja porten cinc mesos consecutius a l’alça. Espectacular l’evolució de l’índex S&P500 de renda variable americana que ha aconseguit superar màxims històrics i molt bona evolució de l’índex mundial MSCI World de renda variable global que ha esborrat totes les pèrdues que tenia acumulades en aquest any. Els mercats han ignorat els rebrots de contagis per COVID-19 durant l’estiu i donen més importància a una possible vacuna que arribi cap a finals d’any i que reactivi la recuperació econòmica. Actualment tenim 9 vacunes en fase 3 d’assajos, l’última fase abans de l’aprovació pel regulador. Durant el mes d’Agost la Unió Europea va arribar a un acord amb AstraZeneca per subministrar 400 milions de dosis si els resultats acaben sent satisfactoris, fet que podria ser cap a finals d’aquest any.

Una de les notícies durant aquest mes ha estat que l’índex S&P500 ha superat màxims històrics arribant a nivells superiors als 3500 punts. Si mirem l’evolució de l’Índex S&P500 per sectors, veiem com el sector tecnològic ha estat clarament el que ha liderat les pujades tancant el mes amb un +35,85% des d’inicis d’any. Les grans companyies tecnològiques FAANG (Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix, Apple) han demostrat que són totalment immunes a la COVID. En el primer semestre de l’any Apple va augmentar un 11% la seva facturació amb un increment del 18% en guanys. Amazon va disparar els seus ingresos un +40% durant el segon trimestre i va multiplicar per dos el seu benefici net davant la pujada del comerç electrònic. Alphabet (Google) va pujar un +5,5% els seus ingressos durant els primers sis mesos de l’any i Facebook va guanyar el doble que el primer semestre de l’any anterior. Així doncs, els diners durant els últims mesos han anat cap al sector tecnològic fent pujar el preu de les accions a nivells sorprenentment alts. Per altra banda, sectors com el de l’energia, el financer o l’immobiliari han estat els que més s’han quedat enrere en la recuperació i segueix l’any en negatiu. En el cas en què hi hagués un canvi d’escenari en aquesta pandèmia que desencadenés una ràpida recuperació econòmica, aquests sectors que han estat més penalitzats serien els que en sortirien més beneficiats. Tot i que la pandèmia ha impactat negativament en els resultats empresarials de la majoria d’empreses d’aquest any, i segurament també ho farà en els resultats del pròxim 2021, és important pels inversors mantenir una visió a llarg termini.

En referència a la renda fixa, el més rellevant han estat les lleugeres pujades dels tipus d’interès en deute de governs que han fet caure lleugerament els preus dels bons. Els Bancs Centrals estan donant el missatge que les mesures expansionistes duraran temps, és a dir tipus d’interès baixos, encara que aquestes mesures suposin una pujada de la inflació per sobre del que seria desitjable. En definitiva el que creiem que estan buscant els bancs centrals és mantenir els tipus d’interès en termes reals (tipus d’interès menys la inflació) en terreny negatiu durant un període llarg de temps. Sota condicions normals, un increment de la inflació hauria de fer pujar el tipus en els trams llargs del deute, però l’intervenció prolongada dels Bancs Centrals creiem que busca mantenir els tipus en els trams llargs artificialment baixos. Aquesta situació de tipus d’interès reals negatius, juntament amb creixement positiu de l’economia, seria la manera de reduir el percentatge del deute dels països respecte al seu PIB a costa dels creditors. Si mirem l’evolució del deute dels EUA des de la Segona Guerra Mundial, veiem com entre aquest 2020 i el 2021, els EUA arribaran al mateix nivell de deute (en % de PIB) que es va arribar a la dècada dels quaranta. Per reduir aquest percentatge de deute en els anys posteriors la fórmula que es va aplicar és precisament la que hem comentat, mantenir la inflació per sobre dels tipus d’interès juntament amb un creixement econòmic positiu. Aquesta situació perjudicarà clarament a l’estalviador molt conservador, ja que aquest veurà com els seus estalvis van patint l’efecte corrosiu de la inflació al llarg dels anys sense que trobi en el mercat productes financers que li ofereixin una protecció sense riscos. Creiem que en els pròxims anys hi haurà clarament uns perdedors que són els que decidiran mantenir els diners a la vista, i hi haurà uns guanyadors que seran els que sabran trobar alternatives d’inversió amb l’ajuda d’un assessor financer.

Si mirem les rendibilitats en el mes, pujades molt importants en renda variable liderades pel mercat dels EUA (Nasdaq Índex +9,59%) i una altra vegada la renda variable Espanyola es torna a quedar enrere (IBEX 35 índexs +1,34%) respecte a la resta. En renda fixa comportament mixt, caigudes de preu en la renda fixa més conservadora com és la renda fixa de governs i corporativa d’alta qualitat creditícia, mentre que la renda fixa de mercats emergents i corporativa de menys qualitats creditícia presenta lleugeres pujades. En referència a les matèries primeres, l’Or ha frenat la seva escalada de preus i tanca el mes en 1978,60 USD/Onça, el petroli ha recuperat lleugerament el preu tot i que continua amb una caiguda important en l’any de l’ordre del -30%. La divisa Euro ha continuat la seva apreciació respecte al USD tancant el mes en el nivell d’1,1936 USD/EUR.

TAULA RESUM DE RENDIBILITATS
Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound