El mes d’octubre va representar ser un mes complicat pels mercats financers amb caigudes generalitzades en renda variable a excepció de la regió d’Àsia liderada per la Xina. El nombre de nous contagis per COVID-19 en el món va tornar a assolir un màxim, fet que va obligar alguns països a adoptar noves restriccions. Les dades de nous contagis en l’últim mes no han estat bones especialment a Europa, on països com Alemanya, França, Bèlgica, Regne Unit o Espanya han hagut de prendre mesures de contenció que tindran encara més efectes negatius per a les seves economies. Durant el mes d’octubre es va celebrar la reunió entre el FMI i el Banc Mundial amb la publicació de l’informe sobre previsions econòmiques mundials World Economic Outlook. Les seves estimacions són que l’economia mundial caigui un -4,5% aquest any (Espanya la previsió és del -13%) i es recuperi un +5,2% el pròxim any 2021 (Espanya un +7,2%). Davant aquesta situació, per nosaltres és evident que encara caldran més estímuls monetaris i fiscals dels que s’han anunciat fins ara per poder sortir del pou econòmic en el qual ens trobem. En aquest sentit, esperem que el Banc Central Europeu anunci al desembre un nou increment del seu programa de compres de deute que actualment és d’1,35 Bilions d’euros fins al juny del 2021. Això, de cara a l’inversor es tradueix en uns tipus d’interès per la renda fixa que es mantindran en uns nivells ultra baixos per molt més temps.

Tal com vàrem comentar en l’anterior resum de mercats, d’aquesta crisi mundial la regió que se n’està sortint més ben parada és Àsia. L’activitat econòmica de la Xina quasi ha recuperat els mateixos nivells que abans de la pandèmia, amb un creixement dels productes d’exportació important que ha portat a l’índex manufacturer PMI de Caixin als 53,6 punts (per sobre de 50 indica expansió), la dada més alta des del gener 2011. Aquests indicadors econòmics mostren una evolució molt positiva de l’economia asiàtica que de ben segur es veurà reflectit en els resultats empresarials. En els pròxims anys creiem que Àsia guanyarà pes en l’economia mundial i serà una de les regions amb més creixement econòmic. És per aquest motiu que mantenim la nostra recomanació d’inversió en empreses d’aquesta regió amb una visió en el llarg termini.

Nosaltres som inversors en el llarg termini, no especulem en el curt termini així que realment no ens importa gaire el que faran els mercats en els pròxims dies o les pròximes setmanes, ja que el seu comportament és imprevisible. El que sí que ens importa és com evolucionaran els mercats en els pròxims anys i d’aquesta manera enfocar les nostres inversions. Els pròxims anys creiem que ens trobarem en un món en recuperació econòmica però amb nivells de creixement moderats, amb uns tipus d’interès molt baixos, i amb una revolució digital i una revolució energètica que canviaran el panorama empresarial. A continuació exposem un gràfic de Research Affiliates sobre quines són les perspectives de rendibilitat en els diferents actius financers pels pròxims deu anys.

En els pròxims deu anys, els diners en efectiu o dipòsits a curt termini, s’esperen que rendeixin al 0%, i els actius de renda fixa més conservadors s’espera que fins i tot que donin rendibilitats negatives (recordem que tenim el bo alemany a deu anys al -0,60%). Si volem obtenir rendibilitats atractives en els pròxims anys, hem d’incloure una part de renda variable a les nostres carteres i assumir volatilitat. Aquesta part de renda variable pot ser el mecanisme per beneficiar-nos de la revolució digital i energètica dels pròxims anys en invertir en accions de companyies que liderin aquesta revolució. A continuació un exemple de tres companyies líders en el seu segment que han ajudat la transformació digital i energètica, i com han evolucionat en els últims cinc anys.

Un dels temes que ens preguntem és si pot ser la inversió en immobles una alternativa per l’inversor més conservador.  Des del nostre punt de vista no representa una alternativa atractiva per diversos motius;
– Per l’efecte que pot tenir la revolució digital i energètica en la demanda de locals comercials, oficines i habitatges de poca eficiència energètica de cara als pròxims anys.
– Per les tendències demogràfiques a Europa, amb un increment molt baix de la població i amb una piràmide poblacional invertida que deixarà molts habitatges disponibles.
– Per l’augment de la càrrega fiscal que haurà d’aplicar el govern i que pot afectar a les rendes del capital immobiliari, impostos municipals, etc.
– Per la ràtio rendibilitat-risc poc atractiu ara mateix dels immobles. Molts inversors només es fixen en la part de rendibilitat per rendes que pot oferir un immoble, però no en els riscos que comporta la seva explotació (impagats, desperfectes, deteriorament, pèrdua de valor de la localització de l’immoble, etc.). Aquesta ràtio rendibilitat-risc el veiem molt més atractiu en aquests moments en accions de companyies tecnològiques o en companyies en renovables que poden oferir uns potencials de rendibilitats molt més elevats que els immobles.

Si mirem les rendibilitats durant el mes d’octubre, trobem correccions generalitzades en renda variable liderades per la zona Euro. Per països, la renda variable alemanya va patir fortes correccions (DAX Índex -9,44%) seguit per la renda variable del regne unit (FTSE 100 Índex -4,92%) que va patir també degut a la incertesa del Brexit. Per altra banda, la renda variable de la Xina va presentar una pujada important (MSCI China Index +4,79%) essent, juntament amb la renda variable de tecnologia dels EUA, els mercats que millor comportament porten en aquest any. En renda fixa comportament bastant pla, amb un millor comportament de la renda fixa corporativa Europea respecte a l’americana. En referència a les matèries primeres, l’Or tanca el mes en 1879,90 USD/Onça i el petroli presenta fortes correccions amb una caiguda important en l’any de l’ordre del -42%. La divisa Euro respecte del USD ha tingut un comportament bastant pla en el mes tancant en el nivell d’1,1647 USD/EUR.

TAULA RESUM DE RENDIBILITATS
Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound