Es veu la llum al final de túnel. L’anunci durant el mes de novembre de tres vacunes amb un alt nivell d’efectivitat contra la COVID-19, juntament amb uns resultats clars a les eleccions americanes a favor de Biden, han donat optimisme als mercats que han presentat fortes recuperacions durant el mes de novembre. Podríem dir que les bones notícies sobre les vacunes clarament han eclipsat les preocupacions sobre a les perspectives econòmiques en el curt termini que no són gens esperançadores. Però, com és que els mercats pugen quan l’economia es troba actualment en recessió? Els mercats sempre miren expectatives de futur, i en aquests moments encara que l’any 2020 acabi en recessió, l’any 2021 es preveu que sigui l’inici de la recuperació econòmica. Uns tipus d’interès ultra baixos generats pels Bancs Centrals i que abarateixen el cost del capital de les empreses, juntament amb el pla de recuperació econòmica de la Comissió Europea de 750.000 milions € que s’iniciarà en el pròxim any, i juntament amb una millora en el consum domèstic, seran les claus per poder iniciar el camí cap a la recuperació a partir del segon trimestre. Molts petits inversors han d’entendre que les empreses cotitzades tenen unes dinàmiques diferents de les petites empreses de capital privat en el sentit que les primeres tenen més fàcil accés al finançament i a l’accés a inversors a escala internacional. El fet de prendre les nostres decisions d’inversió pel que percebem en el nostre entorn diari a escala microeconòmica no serveix en els mercats financers globals que es mouen en unes altres dinàmiques.

Tot i que l’entorn és propici a la inversió en renda variable, considerem que encara hem de mantenir la prudència i no augmentar el risc de les nostres carteres. Veiem que encara hi ha incerteses que s’han d’acabar de concretar; els casos de COVID als EUA encara van en augment, les possibilitats d’una tercera onada a Europa són reals, quina serà finalment la duració dels efectes de les vacunes, si hi haurà definitivament un acord final de Brexit, i com seran les relacions entre els EUA i la Xina amb el nou president, tot plegat fa que la nostra recomanació sigui de prudència. Seríem partidaris de mantenir les nostres inversions en renda variable però sense una sobre ponderació.

Quant a la renda fixa, la previsió és que els tipus d’interès del deute dels països desenvolupats es mantinguin en nivells ultra baixos durant molts més anys. De fet el mercat ja està considerant que no hi haurà cap increment dels tipus per part dels Bancs Centrals en els pròxims quatre anys. En aquest entorn, és realment molt complicat trobar valor dins de la renda fixa més conservadora i obliga a anar a buscar renda fixa corporativa de menys qualitat creditícia o renda fixa de països emergents que encara presenten uns tipus d’interès atractius. Tornem a repetir el que ja vàrem dir en el comentari del mes anterior; si volem obtenir rendibilitats atractives en els pròxims anys, hem d’incloure una part de renda variable a les nostres carteres i assumir volatilitat, la renda variable serà el motor de les rendibilitats en les carteres.

Nosaltres som inversors en el llarg termini, no especulem en el curt termini així que realment no ens importa gaire el que faran els mercats en els pròxims dies o les pròximes setmanes ja que el seu comportament és imprevisible. El que sí que ens importa és com evolucionaran els mercats en els pròxims anys i d’aquesta manera enfocar les nostres inversions. Els pròxims anys creiem que ens trobarem en un món en recuperació econòmica però amb nivells de creixement moderats, amb uns tipus d’interes molt baixos, i amb una revolució digital i una revolució energètica que canviaran el panorama empresarial. El futur és digital i de color verd (ecològic).

Si mirem les rendibilitats durant el mes de novembre, excel·lents rendibilitats en renda variable sobretot a la zona Euro i en països i sectors que s’havien quedat més enrere en la recuperació des del mes de març. Així doncs destacar la renda variable espanyola (IBEX35 Índex +26,94%) i la renda variable de la zona Euro (Eurostoxx50 Índex +19,25%). També destacar les pujades del sector tecnològic dels EUA (NASDAQ Índex +11,86%) i de la Xina (MSCI Xina Índex +6,06%) que continuen liderant les rendibilitats en aquest any 2020. De fet, espectacular el sector tecnològic dels EUA on el NASDAQ ja ha superat les rendibilitats obtingudes en l’any anterior 2019, tot i el complicat que ha estat aquest any 2020. En renda fixa, pujades també generalitzades en tots els actius, sobretot per la part de renda fixa emergent i corporativa de menys qualitat creditícia (Ishares Euro HY Corp Bond +4,50%) (Ishares JPM USD Emerging Markets Bonds +4,71%). En referència a les matèries primeres, recuperació important del preu del petroli que tanca el mes amb una pujada del +24,09% (Petroli West Texas) i una correcció del preu de l’Or (-4,77%) que tanca el mes en 1790,90 USD/Onça. Finalment, la divisa Euro s’ha apreciat respecte al USD tancant en el nivell d’1,1928 USD/EUR.

TAULA RESUM DE RENDIBILITATS
Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound