El creixement econòmic continua en l’àmbit mundial tot i que amb diferents matisos per diferents regions. Mentre el creixement es modera en els EUA i a la Xina que sembla que ja han passat el pic de la velocitat en creixement, a Europa aquest s’accelera a causa del retard de la regió en el cicle de recuperació. Els índexs PMI manufacturers continuen en fase d’expansió, l’última dada de l’índex PMI manufacturer als EUA de 63,4 i a l’Eurozona de 62,5 són les dades més altes dels últims deu anys i ens indiquen una recuperació econòmica que continua a pas ferm. En aquest escenari de fort creixement econòmic, juntament amb d’uns bons resultats empresarials i amb el suport de les polítiques monetàries dels Bancs Centrals, creiem que és difícil que la renda variable presenti fortes correccions. Encara que els casos per COVID per culpa de la variant Delta es mantinguin alts, o la Xina amenaci amb noves regulacions al sector tecnològic i educatiu, creiem difícil que els mercats entrin en un escenari baixista. En el cas que es produïssin algunes correccions puntuals en els mercats de renda variable en els pròxims mesos, esdevindria un escenari més d’oportunitat per augmentar posicions o per entrar en els mercats per aquells que encara no ho hagin fet, que per desfer inversions.
Un escenari mundial semblant a recuperar-se d’una pandèmia com ha estat la COVID-19 el trobaríem en la recuperació de després de la Segona Guerra Mundial. Llavors, després de diversos anys de recessió i d’un fort endeutament dels països per poder pagar la factura de la guerra, es va produir un fort creixement econòmic juntament amb una forta inflació en els preus. I justament la inflació en els preus és la principal preocupació actualment. L’última dada d’aquest mes de juliol de la taxa d’inflació interanual (IPC) de la zona euro va ser del 2,2%, superior al 2% esperat pels analistes i superior a l’objectiu marcat pel Banc Central Europeu del 2% anual. La conclusió és que pels pròxims mesos ens trobarem amb pressions inflacionistes a la zona euro per culpa de desajustos temporals entre l’oferta i la demanda. En l’últim comunicat del Banc Central Europeu a inicis del mes de juliol ja va informar que adoptaria una posició més “flexible” sobre com reaccionar davant d’increments de preus, i acceptava que de forma transitòria la inflació pogués situar-se per sobre de l’objectiu de la institució del 2%. Un dels avantatges de la inflació és que ajuda a reduir el valor del deute, però per altra banda també redueix el valor dels estalvis. Aquest efecte pot ser imperceptible en uns pocs anys, però pot arribar a ser un problema molt greu en el llarg termini. Com a exemple, segons l’INE (Instituto Nacional de Estadística) la inflació acumulada a Espanya entre el 2000 i el 2021 va ser del 49,9%, és a dir, els estalvis en un compte corrent varen perdre la meitat del seu valor en aquest període. Davant d’aquest possible escenari durant els pròxims anys, ara més que mai, és important no deixar els nostres estalvis en un compte corrent a la vista. La inversió en accions de companyies (renda variable) ha estat històricament una de les inversions que millor ha fet front als increments de preus. Amb això no volem dir que s’hagin d’invertir tots els nostres estalvis en mercats de renda variable, però sí que ens hem de plantejar tenir almenys una part invertida en aquest actiu.
Si mirem les rendibilitats que han presentat els diferents actius durant el mes de juliol veiem que hi ha hagut un lleuger avanç en la renda variable global liderada pel mercat dels EUA (Índex S&P500 +2.,41%) mentre que Europa ha presentat lleugeres correccions (Índex Eurostoxx 50 -0,44%). Destaca la correcció del mercat de renda variable de la Xina amb una caiguda important (MSCI China Índex -14,46%) durant el mes degut principalment a la nova pressió reguladora anunciada pel govern Xinès. Pel que fa a la renda fixa, bon comportament en gairebé tots els actius, a excepció del deute de països emergents en divisa local (Ishares EM Local Gov Bond -0.94%) que continua amb un mal comportament des d’inicis d’any. Destaca també el bon comportament en el mes del deute de governs de la zona euro (Amundi Govt Bonds Euromarkets 7-10y +2.06%) per baixades generalitzades en el tipus d’interès dels principals governs; el tipus d’interès del bo alemany a deu anys va tancar el mes de juliol en el nivell de -0,458%. Pel que fa a les matèries primeres, pujades generalitzades en preus que continuen la tendència a l’alça des d’inicis d’any. Destaquem el preu del Petroli West Texas que tanca el mes en 73,95 $/Barril amb una pujada del +55,51% des de gener. Finalment, la divisa Euro ha tingut un comportament molt pla respecte al USD, tancant en el mes de juliol en el nivell d’1,1870 USD/EUR.