El temps juga un paper molt important en les inversions. El mercat pot mantenir-se en nivells irracionals durant períodes transitoris de temps, però a la llarga sempre s’acaba imposant la racionalitat. Durant els últims dies de novembre l’aparició de la nova variant Covid-19 nomenada Òmicron ha injectat por en els mercats; els dubtes sobre si les vacunes subministrades són prou efectives i la por a noves restriccions ha posat en dubte les previsions de creixement econòmic mundial. Aquesta por està fonamentada en unes declaracions de l’OMS que descriuen aquesta variant com “preocupant” però sense cap dada real que demostri com es comporta. Creiem que és necessari tenir més informació tangible sobre el comportament d’aquesta nova variant per poder treure conclusions. En el moment d’escriure aquest article, els estudis apunten al fet que la variant Òmicron té menys mortalitat que la variant Delta, encara que la seva propagació és més ràpida, i un estudi preliminar de Pfizer i Biontech assenyalen que una tercera dosi de vacuna genera un augment d’anticossos eficaços. Ara mateix nosaltres creiem que l’alarma en els mercats és precipitada i davant una caiguda de mercats estaríem més davant una bona oportunitat de compra que de canviar totalment el plantejament de les nostres inversions.

Les principals economies mundials continuen amb la seva recuperació des de l’aparició de la pandèmia. Als EUA, el creixement econòmic previst per aquest any 2021 és el més alt des de 1990. Les cases d’anàlisis JPMorgan i Morgan Stanley han augmentat les seves previsions de creixement pels EUA davant una pujada en el consum de les famílies superior al previst i molt per sobre de la mitjana dels últims trenta anys. Quant a l’eurozona, tot i que la recuperació sembla que perd força transitòriament per les noves restriccions per la variant Òmicron, per primera vegada en molts anys s’espera que en el 2022 el seu creixement econòmic sigui superior al dels EUA. Els elevats nivells d’estalvi de les famílies que permetria elevar el consum domèstic juntament amb l’arribada dels fons europeus servirien de fort impuls per l’economia de tota l’eurozona. Aquest escenari continua sent favorable a la inversió en renda variable on esperem que la seva evolució continuï sent positiva gràcies a una millora dels resultats empresarials.

L’altra cara de la moneda és la inversió en renda fixa, on les perspectives no són tan prometedores de cara al pròxim any. Les últimes dades sobre la inflació en nivells màxims dels últims anys posa pressió als bancs centrals perquè comencin a retirar els estímuls monetaris. Jerome Powell, el president de la Reserva Federal dels EUA (FED), va anunciar fa pocs dies que existeixen raons suficients per reduir les compres de deute, així doncs veurem segurament una primera pujada de tipus d’interès als EUA en el 2022. A l’eurozona s’espera que Banc Central Europeu (BCE) finalitzi el seu Programa de Compres d’Emergència per la pandèmia (PEPP) el març del 2022, i encara que continuarà amb la compra de deute, aquesta en total serà menor que durant el 2021. Tot i això, no s’espera cap pujada de tipus el 2022 i difícilment també el 2023. En definitiva, si es retiren els principals compradors del deute de governs de forma gradual, és lògic que també gradualment augmentin els tipus d’interès, fet que posarà més pressió en els preus de la renda fixa.

Si mirem les rendibilitats que han presentat els diferents actius durant aquest any 2021 fins al 30 de novembre, veiem que hem tingut rendiments molt bons en renda variable mentre que els principals actius de renda fixa han presentat correccions. Creiem que el comportament dels mercats durant el pròxim any 2022 pot ser semblant al d’aquest any. El mercat de renda variable dels EUA que continua sent el mercat amb els millors resultats (Índex S&P500 +23,94%), mentre que la renda variable de la Xina ha estat el que ha presentat un pitjor comportament (Índex MSCI China -19,02%). Pel que fa a la zona euro, aquesta també ha presentat resultats positius durant l’any (Índex Euro Stoxx 50 +15,06%). Pel que fa a la renda fixa, pràcticament tots els actius han tingut correccions a excepció de la renda fixa Euro d’alt rendiment amb un resultat positiu +1,48%. Destaca la correcció de la renda fixa de governs de països emergents en divisa local del -12,18% en l’any degut principalment a la devaluació de les divises emergents respecte al Dòlar dels EUA i a la pujada de les primes de risc en aquests països. Pel que fa a les matèries primeres, pujades generalitzades en preus durant l’any tot i que el mes de novembre va suposar un respir pels dubtes ocasionats per Òmicron. El preu del Petroli West Texas va tancar el mes de novembre en 66,18 $/Barril amb una pujada del +54,11% des de gener. Finalment, la divisa Euro s’ha depreciat respecte al USD, tancant en el mes de novembre en el nivell d’1,1336 USD/EUR amb una devaluació del 6,21% a l’any. Els tipus d’interès han augmentat més en els EUA que a Europa i aquesta tendència es preveu que continuï.

TAULA RESUM DE RENDIBILITATS
Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound