L’Índex Bloomberg Global Aggregate Bonds, un índex representatiu del deute de governs i empreses global, ha caigut un 11% des dels màxims del mes de gener del 2021. Aquesta caiguda des de màxims representa la màxima caiguda des del 1990, superant així la caiguda que hi va haver durant la crisi financera del 2008. Els alts nivells d’inflació estan posant pressió en els tipus d’interès que mostren una tendència a l’alça i conseqüentment caigudes generalitzades en els preus de la renda fixa. El tipus d’interès del deute dels EUA a 10 anys ha pujat més de 200 p.b. des de mínims (Del +0,505% a l’agost ’20 al +2,665% a l’abril ’22), i el tipus d’interès del deute Alemany ha pujat més de 150 p.b. també des de mínims (Del -0,854% al març ’20 al +0,680% a l’abril ’22).

Tots els actius de renda fixa estan donant pèrdues aquest any. Però és que fins i tot amb el context de la Guerra d’Ucraïna, estan donant més pèrdues que els mercats de renda variable. Com a exemple, L’índex de renda variable americana S&P500 porta una correcció del -3,44%, o l’Índex MSCI World de renda variable global ha caigut un -3,80% des d’inicis d’any, però és que el deute dels EUA a 7-10 anys porta una correcció del -6,63%, o el deute de governs de la zona euro un -6,69%, caigudes molt superiors a la renda variable. Als EUA el mercat contempla entre vuit i nou pujades de tipus per part de la Reserva Federal aquest any 2022, i unes altres quatre pujades pel següent any 2023. A Europa en aquests moments el mercat preveu dues pujades de tipus cap a finals d’aquest any per part del Banc Central Europeu.

Juntament amb les pujades de tipus esperades pels Bancs Centrals, també s’espera la reducció del seu balanç o deute que posseeixen. En els últims anys, els Bancs Centrals (Especialment el BCE) han mantingut l’estímul monetari amb la compra de deute de governs, mantenint d’aquesta manera de forma artificial els tipus d’interès en nivell ultra baixos (té sentit que Espanya pagui pel seu deute a 10 anys el +1,60% i que els EUA pagui pel seu deute el 2,60% d’interès? Estem dient que l’economia Espanyola és més forta que l’economia americana? No té cap sentit.). Amb els nivells d’inflació que ens trobem ara, els Bancs Centrals no poden seguir amb la seva política monetària ultraexpansiva, la qual justament crea més inflació. A banda de revisar els nivells de tipus oficials, s’han de començar a plantejar la reducció del seu balanç d’actius, i aquesta reducció del balanç dels Bancs Centrals donarà encara més pressió a l’alça als tipus d’interès. Les compres de deute per part del BCE suposa ara mateix aproximadament un 82% del PIB de la Unió Europea, mentre que les compres de la FED suposen un 36% del PIB dels EUA. Aquest fet demostra que la manipulació dels tipus d’interès ha estat molt més pronunciada a Europa que als EUA. Davant aquest escenari creiem que els preus de la renda fixa continuaran caient durant els mesos vinents. L’inversor més conservador hauria de mantenir duracions curtes a les seves carteres per tal de minimitzar caigudes, i buscar rendiments en la compra d’accions de companyies sòlides que paguen un bon dividend. Les accions de companyies de l’eurozona no estan actualment en valoracions altes gràcies a la situació amb Ucraïna, i podem trobar companyies que paguen uns bons dividends del 3-4% anual.

Si mirem les rendibilitats que han presentat els diferents actius durant aquest any 2022 fins al 31 de març, veiem que hem tingut tan caigudes generalitzades en renda variable com en renda fixa. En renda variable destaca la correcció del mercat de la Xina (MSCI Xina Índex -12,63%) que no s’acaba de recuperar de les caigudes viscudes durant el 2021. Durant el mes de març trobem recuperacions de la majoria de mercats de renda variable a excepció de la zona euro, molt influenciada pel conflicte amb Ucraïna, i la Xina. Pel que fa a la renda fixa, el mes de març continua amb les caigudes viscudes des d’inicis d’any. Descobrim més correcció en els actius de renda fixa relacionats amb el mercat dels EUA que ha Europa ja que les pujades de tipus han estat més pronunciades en aquest primer país. Pel que fa a les matèries primeres, el mes de març segueix amb la tendència de pujades generalitzades en preus durant l’any. El preu del Petroli West Texas va tancar el mes de març en 100,28 $/Barril amb una pujada del +46,27% des de gener. Si mirem un període de dos anys, justament des del març del 2020 quan ens trobàvem en ple confinament pel CODID-19, el petroli ha pujat un espectacular +264,27%. Finalment, la divisa USD s’ha apreciat respecte al EUR, tancant en el mes de març en el nivell d’1,1065 USD/EUR amb una apreciació del 4,49% a l’any.

TAULA RESUM DE RENDIBILITATS
Avís legal
Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiència mentre navega. Si vol més informació sobre les cookies que utilitzem pot consultar la nostra Política de privacitat
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound